fbpx

Circé de L'Ilot

Het dagcentrum Circé van L'Ilot voor en door dakloze vrouwen is sinds september 2023 operationeel. Het is het eerste in zijn soort in Brussel en beantwoordt aan een essentiële behoefte: alle vrouwen die op straat leven een veilige en rustgevende ruimte bieden, beschermd tegen de vele vormen van gendergerelateerd geweld.

Waarom Circe?

Circe, symbool van vrouwelijke emancipatie in de Griekse mythologie, volgde haar eigen pad en haar eigen overtuigingen. Haar mythe is door het patriarchaat gebruikt om de marginalisatie en bestraffing te rechtvaardigen van vrouwen die te vrij, te onafhankelijk en te geleerd werden geacht ten opzichte van mannen. Ze is een heks en achter deze figuur schuilt altijd hetzelfde idee: dat van een vrouw die meer macht heeft verworven dan de maatschappij toestaat aan degenen die lange tijd beschouwd werden als behorend tot het 'tweede geslacht'.

Circé staat ook voor Communautaire Inclusif Révolutionnaire Créateur d'Émancipation féminine. Het is een naam die is gekozen door het nieuwe sociale team dat volledig uit vrouwen bestaat en sinds september aan het werk is. Het is het resultaat van een diagnostische studie die al enkele jaren binnen onze vereniging wordt uitgevoerd over het gebrek aan aandacht voor dakloosheid onder vrouwen.

De straat: een wereld van geweld, vooral voor vrouwen.

In januari 2022 werd onze actiestudie "Dakloze vrouwen: onzichtbaarheid overwinnen" gepubliceerd. Hierin werden de onthutsende cijfers van het aantal dakloze vrouwen op straat en het geweld waarmee ze regelmatig te maken hebben, belicht.

Een van de bevindingen van dit actieonderzoek: de onderschatting van het aantal dakloze vrouwen, maar ook de eindeloze trajecten van geweld die ze hebben doorstaan voor en tijdens hun overleving op straat.

Het eerste dagcentrum door en voor dakloze vrouwen in Brussel.

L'Ilot heeft besloten om het allereerste dagcentrum door en voor dakloze vrouwen in Brussel te openen om deze ondraaglijke en onaanvaardbare leemte op te vullen. Onze inzet en vastberadenheid zijn opgewassen tegen de uitdaging: enorm maar essentieel.

De Circé-opvang van L'Ilot is de toegangspoort tot een veilige ruimte.

100% vrouwen, gerund door een team dat getraind is in de bijzonderheden van de relatie tussen gender en maatschappelijk werk.

Diensten

Circé de L'Ilot biedt de volgende diensten: ontbijt, diner, kluisje, douche, wasserij, activiteiten en psychosociale ondersteuning.

Openingstijden

Het centrum is geopend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.45 tot 14.00 uur. Dinsdag op afspraak van 13.00 uur tot 17.00 uur. Gesloten in het week-einde.

Info :
• centre.circe@ilot.be
• 02 883 63 15
• Sint-Gillis voorplein 33a (1060 Brussel)