Op straat leven betekent meer betalen voor minder
Opvangcentra, huisvestingsdiensten, enz. Ontdek de concrete oplossingen van 't Eilandje!
“Ik sla vaak maaltijden over. Ik krijg er buikpijn van, maar zo kan ik tenminste een nacht in een hostel betalen of een metrokaartje kopen om in de warmte te kunnen slapen.” - Julien*, 42 jaar
Eten, hygiëne, slapen... Op straat is alles duurder. Elke dag moeten duizenden mensen kiezen tussen eten en slapen, tussen zich warm houden en zich verzorgen. Overleven heeft een prijs. Op straat leven is niet gratis, de straat berooft je van alles: je zelfbeschikking, je gezondheid, je leven, je hoop... We zijn getuige van een ware financiële neerwaartse spiraal, die een groot aantal dakloze of slecht gehuisveste mannen, vrouwen en kinderen verhindert om uit de schulden te komen.
Noodopvangcentra
In 't Eilandje zijn onze dagcentra een oase van rust te midden van de chaos: een warme maaltijd, een douche, een wasserette, psychosociale begeleiding, enz. Een beetje menselijkheid in een leven waarin alles ontbreekt. Maar door gebrek aan middelen moeten we deze centra twee dagen per week sluiten. Twee dagen zonder oplossing, twee dagen te veel.
Dankzij u bieden we concrete oplossingen aan honderden daklozen om er weer bovenop te komen. Elke gift is een extra kans dat onze centra elke dag van de week open kunnen blijven.
Huisvesting boven alles
De crisis is bijzonder ernstig in Brussel, maar treft ook Wallonië: het aandeel betaalbare woningen neemt over het algemeen af. De huurprijzen stijgen namelijk sneller dan de koopkracht en de kloof wordt steeds groter, waardoor de situatie bijna onoplosbaar wordt.
Bovendien kan de sociale huisvesting het probleem niet oplossen: er is de afgelopen jaren onvoldoende geïnvesteerd in het woningbestand, dat vandaag de dag ruimschoots ontoereikend is om aan de vraag te voldoen. Deze situatie dwingt huishoudens in een precaire situatie om huurprijzen te accepteren die ze op lange termijn niet kunnen betalen. Het gevolg laat vaak niet lang op zich wachten: ook het aantal huisuitzettingen neemt toe.
“Je moet de realiteit onder ogen zien: zonder vast adres is het een hel om een afspraak bij de dokter te maken.” - Samira*, 29 jaar
In 2022 werden 7.134 daklozen of mensen in zeer precaire situaties geteld in de straten van Brussel. Dat is een stijging van 18,9 % ten opzichte van 2020. Bijna 25 % van deze mensen zijn kinderen. Een uiterst zorgwekkende realiteit waar we elke dag tegen strijden, dankzij gespecialiseerde diensten:
- de Housing Capture & Creation Unit (HCC Unit), die particuliere investeerders overtuigt om hun eigendom via sociale vastgoedmaatschappijen ter beschikking te stellen
- de dienst thuisbegeleiding (Sacado), die onze gebruikers die opnieuw zijn gehuisvest, ondersteunt bij alle stappen in hun traject op het gebied van huisvesting
- de huisvesting dienst (SIL), die logistieke ondersteuning biedt (verhuizen, ter beschikking stellen van materiaal/meubilair...) aan daklozen die in Brussel wonen wanneer ze een woning krijgen
Deze verschillende huisvestingsdiensten belichamen de visie van onze vzw. Bij 't Eilandje zijn we van mening dat de beste manier om iemand uit de dakloosheid te halen, is door hem of haar zo snel mogelijk een woning aan te bieden in combinatie met begeleiding. Deze aanpak verdedigt het principe dat een waardige woning de basis is van alles en dat zonder een woning niets duurzaam kan worden opgebouwd (voeding, rust, gezondheid, enz.).
* Valse voornaam. Al onze getuigenissen zijn gebaseerd op onze ervaringen in het veld om de anonimiteit van de mensen die we begeleiden te waarborgen.
Leave a Reply
You must belogged in to post a comment.