Een absolute primeur voor het opvanghuis voor mannen in Jumet. Het is het werk van Georges, vrijwilliger, en van de bewoners: een kleine hoeveelheid honing die ze achteraan in de tuin van het opvanghuis hebben geoogst en die voor de bewoners is. We vroegen aan Georges wat uitleg bij dit project, en hij heeft meteen een oproep gedaan voor giften.
Hoe is het idee onstaan om in Jumet honing te maken?
Het idee kwam er doordat mijn zoon Simon, die directeur is van het centrum, wilde dat ik als vrijwilliger voor de tuin zou zorgen. Hij wist dat ik net begonnen was als imker; ik had mijn opleiding pas een jaar eerder afgerond… Ik heb hem dus voorgesteld om korven te zetten, in het kader van zijn ruimer project rond biodiversiteit. Hij wilde graag diverse plekken creëren die mensen aantrekken. Bijen, dat heeft altijd aantrek. Zodra alles er stond, hadden vier of bij bewoners belangstelling. He doel was ook om de belangstelling van de bewoners te wekken.
Hoe reageren de bewoners?
Sommige bewoners die belangstelling hadden, zijn er ondertussen niet meer. Er is een natuurlijk verloop. Sommigen hebben me gezegd dat ze graag een cursus imker wilden volgen. Ik heb mijn herwerkte cursusnota’s al doorgestuurd aan enkele bewoners.
Wat halen zij uit die ervaring?
Voor degenen die de honing mee hebben kunnen slingeren, is dat een ervaring die ze nooit gaan vergeten. Daar hebben niet zoveel mensen kunnen bij helpen, omdat het technisch complex is om daar veel mensen bij te betrekken. Maar er komen nog gelegenheden. En daarnaast is er de honing, die voor de bewoners is. Het is niet mijn bedoeling om honing te maken voor mezelf, de potten gaan naar ’t Eilandje. We beginnen met één bijenkorf, voor volgend jaar hoop ik op twee of drie korven. Dan is de opbrengst groot voor het huis in Jumet en kunnen er misschien wat potten naar een opvanghuis in Brussel of naar de Clos gaan.
Is de honing lekker?
Iedereen die ‘m geproefd heeft, zegt dat dat ze nog nooit zo’n lekkere honing hebben geproefd. We hebben niets gedaan om de smaak te beïnvloeden.
Waar komen de eerste bijenkorven vandaan?
Twee van de volkeren die in Jumet staan, komen uit de korf Caramand, van de school Rucher-Ecole “Abeille du Hain”. Vorig jaar heb ik een zwerm gekocht, in een kolonie gezet en daarna in twee verdeeld, en een van die delen is in Jumet gezet, heeft zich daar ontwikkeld en heeft daar overwinterd. We hebben er de honing kunnen uithalen. De andere zwerm werd ons geschonken door de korf Caramand en werd meteen naar Jumet gebracht. Toen ik hen vertelde over het project, waren ze meteen verkocht en hebben ze besloten om ons die zwerm cadeau te doen.
Een oproep om schenkingen?
Er zijn altijd imkers die ermee stoppen, of families die korven erven en niet weten wat ze ermee moeten aanvangen, en het met een maatschappelijk doel willen wegschenken. Er is slapend materiaal. Ik ben een liefhebben van oude korven die opknapwerk vragen, van kleine korfjes, … maar we hebben vooral materiaal nodig om de honing eruit te halen, eender welk imkermateriaal. Op dit moment lenen we alles en dat is technisch heel moeilijk om te organiseren. We willen graag een activiteit ontplooien en daarvoor hebben we materiaal nodig.
Klik hier om meer te weten over het werk dat Georges in Jumet heeft verricht.
Voor een schenking in natura, graag een berichtje aan Nina via n.closson@ilot.be.
Leave a Reply
You must belogged in to post a comment.