fbpx
  • 5 april 2024

KART #8 | Kantelen en dakloosheid: “Ik weet alleen dat ik dezelfde fouten niet meer zal maken.”

KART #8 | Kantelen en dakloosheid: “Ik weet alleen dat ik dezelfde fouten niet meer zal maken.”

KART #8 | Kantelen en dakloosheid: “Ik weet alleen dat ik dezelfde fouten niet meer zal maken.” 1024 576 L'Ilot

In het kloppende hart van onze steden, achter de heldere gevels en glinsterende etalages, liggen verhalen die onzichtbaar zijn voor het blote oog, levens die overschaduwd worden door de schaduw van dakloosheid. Een van deze verhalen is dat van Guy, die er niets mee te maken had dat hij op straat belandde. Hij had een stabiele baan in HoReCa, een partner, kinderen en een sociaal leven... een schijnbare normaliteit die werd verbroken op de dag dat hij zijn huis verloor door zijn gokverslaving.

Door middel van Guy's aangrijpende getuigenis wil 't Eilandje ons eraan herinneren dat "het niet alleen andere mensen overkomt" en dat mensen die nooit voorbestemd waren voor dakloosheid en bestaansonzekerheid ook dakloos kunnen worden. Guy deelt met ons zijn levensverhaal, getekend door ontberingen: het verlies van zijn huis, zijn jaren in de gevangenis, het verlies van contact met zijn dochters...

JE KIEST ER NIET VOOR OM OP STRAAT TE
BELANDEN. PLOTS OVERKOMT JE IETS.

Het globale begeleidingsaanbod dat ‘t Eilandje aanbiedt, geeft de kans om die vernietigende cyclus te doorbreken en biedt niet alleen onderdak, maar ook steun bij de wederopbouw van verwoeste levens. het verhaal van Guy, hoewel getekend door momenten van diepe ellende, is er ook een van hoop en genezing dankzij de interventie van 't Eilandje. Sinds juli vorig jaar verblijft Guy in het opvangcentrum voor dakloze mannen 't Eilandje in Marchienne-au-Pont, waar hij zijn leven opnieuw kan opbouwen en zich kan stabiliseren in afwachting van een woning.

Foto's: © Layla Aerts

"In totaal heb ik zes jaar op straat doorgebracht voordat ik afgelopen juli bij 't Eilandje aankwam."

Het omslagpunt is wanneer je portemonnee leeg begint te raken! Het leven is duur, je moet jezelf voeden... Ik heb 35 jaar in de HoReCa en in de bouw gewerkt, ik had een baan, twee kinderen, een vrouw, maar er kwam een moment dat werken voor de kost niet meer genoeg was.

Ik heb ook een gokinstinct, wat niet helpt. Ik was een dwaas, maar er is geen geheim voor gokverslaving, het leidt tot geldproblemen... En gokken deed me vallen: ik begon te stelen, te roven... Nooit gewelddadig. Maar uiteindelijk heb ik meer dan 20 jaar in de gevangenis gezeten. Door mijn geld- en gokproblemen en door de gevangenis verloor ik mijn huis.

In totaal heb ik zes jaar op straat doorgebracht voordat ik afgelopen juli bij 't Eilandje aankwam.

Tijd om het contact met mijn twee dochters van 33 en 25 jaar te verliezen. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, ze horen in die periode alleen de stem van hun moeder. Ik kon er niets aan doen. Als je geen situatie hebt, is het ingewikkeld om jezelf te verdedigen. Ik voelde me niet in staat om met hen te gaan praten, om mijn situatie uit te leggen.

"Ik weet alleen dat ik dezelfde fouten niet meer zal maken."

Er is een reden waarom er zoveel zelfmoorden zijn. Ik ben een optimist. Ik zeg tegen mezelf dat ik geboren ben om te leven, niet om mezelf op te blazen. Mensen kunnen over me oordelen. Wat ik heb meegemaakt, heb ik meegemaakt, ik kan niet meer terug. Wat ik wel weet is dat ik niet weer dezelfde fouten zal maken. Wat ik nu nodig heb om verder te gaan met mijn leven is een plek vinden om te wonen. Zodra dat gebeurd is, ben ik ervan overtuigd dat ik een normaal leven kan leiden.

Ondertussen begrijp ik niet hoe zoveel mensen in de kou kunnen blijven staan. We moeten meer solidariteit tonen, het heeft geen zin om mensen te stigmatiseren.

Hoe u kunt helpen

Jouw steun is cruciaal. Elk gebaar telt om een verschil te maken in het leven van daklozen. We nodigen u uit om in contact te blijven met 't Eilandje, onze acties te volgen en te ontdekken hoe we samen dakloosheid kunnen helpen voorkomen en bestrijden.

Wil je op een meer praktische manier helpen?

Je kunt ook een donatie doen om ons op een praktische manier te steunen. Ontdek hier hoe jouw donatie ons helpt om de continuïteit van onze diensten te garanderen, want dankzij jou kunnen we onze buren helpen.

Elke daad telt, doe vandaag nog een gift:

Avec le soutien de